Jumat, 09 Februari 2018

PEMILIH PEMULA, TARGET UTAMA PEMILU SERENTAK 2019Sleman, 9 Februari 2018

Seperti telah diketahui bersama bahwa Pemilu Serentak Tahun 2019 akan berlangsung beberapa belas bulan lagi. Berbagai macam persiapan telah mulai dilakukan oleh lembaga - lembaga Penyelenggara Pemilu seperti KPU dan Bawaslu. Persiapan - persiapan yang dilakukan oleh KPU dan Bawaslu tidak hanya yang bersifat teknis, tetapi juga himbauan dan sosialisasi untuk meningkatkan partisipasi masyarakat dalam Pemilu, terutama kepada pemilih pemula yang jumlahnya tidak bisa dikatakan sedikit.

Menurut data dari Badan Pusat Statistik ( BPS ), sejumlah 196, 5 juta jiwa dari rakyat Indonesia mempunyai hak pilih dan 60 juta jiwa diantaranya adalah pemilih pemula yang nanti telah dapat menggunakan hak pilihnya pada Pemilu Serentak Tahun 2019. Jumlah ini cukup signifikan, oleh sebab itu Panwaslu Kabupaten Sleman di awal tahun 2018 ini gencar melakukan sosialisasi kepada pemilih pemula yang ada di Kabupaten Sleman. Sosialisasi kepada pemilih pemula dilakukan dengan bekerjasama dengan pihak sekolah, baik negeri maupun swasta, yang ada di wilayah Kabupaten Sleman. Beberapa sosialisasi kepada pemilih pemula yang telah dilaksanakan oleh Panwaslu Kabupaten Sleman, berkoordinasi dengan Panitia Pengawas Pemilu Kecamatan, adalah ke SMK Insan Cendikia Turi, SMA Negeri 2 Sleman, dan ke MAN 1 Sleman.

Sosialisasi dilakukan agar para pemilih pemula tidak buta terhadap proses pemilu dan meningkatkan jumlah partisipasi masyarakat dalam pemilu. Dengan usia yang masih remaja, pemilih pemula dapat dikatakan sebagai pemilih yang kritis jika mereka telah dibekali dengan pengetahuan mengenai proses penyelenggaraan pemilu yang benar sesuai dengan Undang - Undang. Dalam setiap sosialisasi yang dilaksanakan, Panwaslu Kabupaten Sleman juga menjelaskan tentang bahaya "money politic" dan pengawasan partisipatif. Sebuah pengawasan terhadap penyelenggaraan pemilu yang dapat diikuti oleh semua kalangan dari masyarakat yang telah memiliki hak pilih. Pemilih pemula juga merupakan kelompok yang " melek teknologi ". Mereka dapat dengan mudah memperoleh akses mengenai informasi apapun tentang peserta pileg dan pilpres yang akan mereka pilih nantinya di Pemilu Serentak Tahun 2019. Sosialisasi kepada pemilih pemula juga diharapkan dapat menekan angka golput secara optimal.


Berita : Lukman
Foto   : Hendi

6 komentar:

 1. Adakah anda memerlukan pinjaman segera ??? Adakah anda dalam hutang? Adakah anda mempunyai kredit yang buruk? Adakah anda telah dinafikan oleh bank, adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan anda ATAU pelaburan? bertemu dengan SYARIKAT PINJAMAN GLORIA S Kami memberi pinjaman kepada Rakyat walaupun skor kredit buruk / buruk mereka. Kami meminjamkan pinjaman perniagaan dan jangka pendek jangka panjang dan peribadi anda dengan kadar faedah yang rendah pada 2% setiap tahun bagi individu dan syarikat. Pemrogram pinjaman kami adalah pantas dan boleh dipercayai, diguna pakai hari ini dan mendapat sambutan segera kami. pemberi pinjaman yang diinsuranskan dengan baik, jaminan 100% dijamin dan pelanggan dijamin maksimum. Untuk pertanyaan lanjut, hubungi kami melalui alamat e-mel kami: (gloriasloancompany@gmail.com) atau WhatsApp Number + 1 (631) 483-9037 dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
  Puan Gloria S MD / Ketua Pegawai Eksekutif

  BalasHapus
 2. Halo, saya Puan GLORIA Peminjam Pinjaman Swasta. Kami memberi pinjaman kepada syarikat 2% yang lebih rendah. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang, ATAU anda memerlukan pinjaman perniagaan untuk meningkatkan perniagaan anda, membayar bil anda dan meningkatkan kesuburan syarikat anda? adakah anda telah dinafikan oleh Bank dan institusi kewangan lain? kami memberikan perkhidmatan yang baik kepada individu, korporat, lelaki dan wanita perniagaan dan kami bersedia membantu orang yang bersedia menulis kepada syarikat kami dan mendaftar dengan kami dan kami akan membantu ramai orang yang secara kewangan turun. Walau bagaimanapun, Opportunity Finance berada di Langkah Pintu anda, jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (gloriasloancompany@gmail.com) Atau WhatsApp Number +1 (330) 577-2856 dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
  Puan Gloria S MD / Ketua Pegawai Eksekutif
  KEPERLUAN KREDIT MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN:
  1) Nama penuh: ............
  2) Jantina: ............ .....
  3) Umur: ........................
  4) Negara: .................
  5) Nombor Telefon: ........
  6) Kerja: ..............
  7) Pendapatan: ......
  8) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....
  9) Tempoh pinjaman: ...............
  10) Sebab untuk pinjaman: ...........
  11) Adakah anda memohon dan ditolak? Kemudian ........
  12) Adakah anda bercakap bahasa Inggeris .......
  Best Regard

  BalasHapus
 3. TAWARAN PINJAMAN URGENT APPLY. SEKARANG

  * Pinjaman Peribadi (Secure and Unsecured)
  * Pinjaman Perniagaan (Secure and Unsecured)
  * Pinjaman Penggabungan dan banyak lagi.
  Kami bersertifikat, boleh dipercayai, boleh dipercayai, cekap, cepat dan
  dinamik. Jika anda berminat, sila hubungi
  kami di:
  securefirm2@gmail.com

  Semoga berjaya,
  Pelanggan.
  Selamat selamat

  BalasHapus
 4. Hari yang baik Semua orang membaca kisah hidup sebenar hidup saya. Nama saya joan dari malaysia, ibu tunggal dengan 2 anak. saya telah terlibat dalam banyak penipu di internet dengan mengambil wang saya dengan keras, mencari pinjaman penyatuan, sehingga satu malam yang setia, saya berdoa dan saya percaya Tuhan mengarahkan saya kepada syarikat pinjaman ini di internet dengan nama FRANK QUEENS pinjaman Syarikat, emel frankqueens64@gmail.com atau whatsapp +2349057770649 mereka membantu saya dengan 250 000 00 ringgit selepas 8 bulan yang baik untuk menghubungi peminjam palsu yang banyak di internet, tolonglah orang saya, berhati-hati mendapatkan pinjaman dengan bayaran pendahuluan tanpa jaminan atau pengesahan bahawa firma adalah legit. Syarikat pinjaman ini datang untuk menyelamatkan saya apabila saya memerlukan mereka yang paling banyak, pada mulanya saya tidak pernah mempercayai mereka, tetapi setelah memenuhi permintaan mereka, saya seorang wanita yang bahagia. yang merupakan perkara yang paling penting dalam kehidupan. hari ini saya menggabungkan hutang saya dan juga bangga dengan flat saya sendiri. ibu dan dua rakan saya mendapat manfaat daripada tawaran ini, dan saya juga ingin seluruh negara mendapat manfaat daripada tawaran yang murah hati ini.

  BalasHapus
 5. Saya ingin kembali semua kemuliaan Allah atas apa yang dia gunakan Ibu Alicia Radu lakukan dalam hidup saya, nama saya Yetty Sunarsih dari Sandakan di malaysia, saya janda dengan 3 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan telah menjadi sangat kasar kepada saya dan keluarganya dan saya telah berusaha untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
  pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian ROBBI bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu dan saya menghubunginya untuk bertanya mengenai Ibu dan betapa benarnya pinjaman dari Ibu Alicia Radu dan dia memberitahu saya bahawa benar dan saya menghubungi Ibu Ibu Alicia Radu dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya memeriksa akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberikan penerangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi Ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com) dan anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (yettysunarsihs850@gmail.com) untuk maklumat dan juga teman saya Annisa Barkarya melalui email nya :( robbi5868@gmail.com)

  BalasHapus
 6. Hai semua,
  Adakah anda memerlukan bantuan kewangan?
  Kami menyediakan pinjaman sekurang-kurangnya RM1,000.00 sehingga maksimum
  RM500,000,000.00 dengan tempoh yang mudah antara 1 hingga 30 tahun
  pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%.
  Adakah anda memerlukan pinjaman perniagaan?
  Adakah anda memerlukan pinjaman individu?
  Adakah anda ingin membeli kereta?
  Adakah anda memerlukan pinjaman gadai janji?
  Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda?
  Adakah anda memerlukan modal besar untuk memulakan cadangan perniagaan anda atau
  pengembangan? Anda telah kehilangan harapan dan anda fikir tidak ada jalan keluar dan
  Beban kewangan anda masih berterusan?
  Tolong jangan teragak-agak untuk menghubungi kami untuk perniagaan.
  Hubungi kami melalui e-mel: (JOHNROYSTER321@GMAIL.COM)

  BalasHapus

TERKAIT APK,PANWASLU SLEMAN PERINGATKAN TUJUH PARPOL YANG MEMBANDEL

Tanggal 18 Mei 2018, Panitia Pengawas Pemilihan Umum Kabupaten Sleman melayangkan Surat Peringatan 1 ( SP - 1 ) kepada tujuh Partai P...